top of page

Poroa pataan perjantain kunniaksi

Perjantai on täällä, mikä tarkoittaa viikonloppua ja herkkuruokaa ajan kanssa.

Tänään meillä porisee poron potkakiekot punaviinissä. Olen kerran kokeillut tätä ruokaa itse soveltaen ja haluan tämän hyväntuulisen päivän kunniaksi jakaa sen kanssanne.

Punainen pata porisee sisällään:

  • Poron potkakiekkoja

  • 6-8 kpl salottisipuleita

  • n. 1,5l riistafondilientä (ohje fondipullon kyljessä)

  • 3-4dl punaviiniä (yrttinen sopii hyvin)

  • 1rkl tummaa siirappia

  • n. 10kpl rosepippureita

  • 1-2tl timjamia

  • (suolaa)

  • 2-3 porkkanaa

  • 1-2 palsternakkaa

Kiekot paistetaan kuumalla pannulla voissa (tippa öljyä sekaan, ettei voi pala pannulle) joka puolelta niin, että pinta kauniisti ruskistuu ja menee kiinni. Pysyy siis mehevänä sisältä. Suolaa reilusti pinnalle ja tujaus mustapippuria. Paistetut kiekot asetellaan padan pohjalle miten mahtuu. Salottisipulit paistetaan nopeasti samalla pannulla ja viskataan pataan kiekkojen perään. Pannu huilutellaan fondiliemellä ja kaadetaan liemi ja punaviini pataan sekä siirappi. Nestettä tulisi olla sen verran, että lihat peittyvät. Lisätään mausteet ja tuikataan uuniin ainakin kolmeksi tunniksi 100-150 asteeseen. Meillä tämä hautuu menemään koko päivän leivinuunissa. Pidetään vain huoli siitä, ettei liemi pääse hupenemaan ja kiekot palamaan. Vettä voi lisätä jos tarvitsee, kun välillä muistaa kurkata pataan, mitä sinne kuuluu.

Juurekset pyöräytetään nopeasti pannulla. Kun lihat irtoavat luista, siivilöidään liemi ja keitetään juurekset siinä, sillä aikaa kun erotellaan lihat luista ja muista, mitä ei halua suuhunsa laittaa. Pikkuluut jäävät herkästi huomaamatta, joten kannattaa olla tarkkana.

Yhdistetään ainekset pataan, tarkistetaan maku (ja lisätään yleensä punaviiniä sekä timjamia) ja suurustetaan sopivaksi maizenalla.

Tarjoillaan puikulamuusin kanssa. Nam.

Puikulamuusiin tarvitaan puikulaperunoita, voita, kevytmaitoa ja suolaa. Tämä tulee nätisti padan viimeistelyvaiheessa siinä sivussa. Potut kuoritaan ja keitetään suolatussa vedessä, kypsät survotaan voin ja kevytmaidon kanssa survimella sopivaksi, mielummin liian vähän kuin liikaa.

On kuulkaa hyvää! Pata onnistuu myös poron paistista ja ribseistä. Meiltä näitä saa jos alkaa tehdä mieli poropataa.

Ihanaa viikonloppua kaikille, toivoo

Jenni

Recent Posts
Archive
bottom of page