VASTUULLISUUDESTA POROTILALLA

Yrityksemme arvot välittyvät asiakkaillemme niin mediassa, kuin tarinoissa tilalla. Arvomme ovat pohja kaikelle toiminnallemme, myös vastuulliselle toiminnallemme matkailussa. Tutustu arvoihimme tästä

 

 

 

Luonnon suojelu

Edistämme luonnon monimuotoisuutta omin toimenpitein, esimerkiksi suojelemalla omia maitamme, sallimalla porojen vapaan laidunnuksen, kuten poron hyvinvointiin kuuluu. Laiduntaessaan poro puhdistaa metsän pintaa päästäen auringonvalon alaoksiston läpi maahan, mikä edistää kasvillisuuden monimuotoisuutta metsäpohjalla. Rakennamme tilan muille asukeille hyönteishotelleja sekä linnunpönttöjä. Tilalta löytyy myös lepakon ja pöllön pöntöt, joiden asukit tekevät osansa luonnon ekosysteemissä.

Tilalla ja ohjelmissamme liikutaan lihasvoimin luonnosta kaikilla  aisteilla nauttien. Vältämme turhaa moottoriajoneuvojen käyttöä luonnon ja rauhan ylläpitämiseksi. Siivoamme aktiivisesti toimintaympäristöämme omasta toiminnastamme ja muiden jättämistä roskista. Roskien lajittelupisteitä löytyy ympäri tilaa.

Osa toiminnastamme sijoittuu suojelualueille, kuten lähialueemme useisiin kansallispuistoihin, jonka vuoksi meillä on Metsähallituksen luontopalveluiden kanssa tehty aiheeseen liittyvä sopimus reittien ja taukopaikkojen mahdollisesta käytöstä muun muassa takkaporovaelluksella.

Rakentaessa vahingoitamme mahdollisimman vähän alueen luontoa ja rakennukset suunnitellaan ympäristön ehdoilla. Suosimme muun muassa perinteistä latorakentamista varastotiloissamme. Maisemoinnissa huomioimme alueen alkuperäisen luonnon. Kodan ympärille on tuotu kunttaa rakennettua ympäristöä peittämään alkuperäisen maan mukaisesti.

 

Yhteistyö ja paikallisuus

Osallistumme alueellamme järjestettäviin matkailualan tapahtumiin ja koulutuksiin verkostoituaksemme henkilökohtaisesti alueen muiden toimijoiden kanssa. Olemme kehittäneet yritystoimintaamme matkailun alalla yhteistyössä alueen muiden yritysten kanssa. Teemme myös yhteishankkeita muiden alueella toimivien yritysten kanssa kehittääksemme toimintaamme ja tiivistääksemme edelleen yhteistyötä paikallisesti.

Ostamme ensisijaisesti palveluita ja tuotteita lähialueemme yrityksiltä. Kehitämme tuotteitamme paikallisten yhteistyöyritysten tarpeisiin. Tilalta myytävät tuotteet edustavat paikallista käsityötä porosta saatavista materiaaleista. Tilalla tarjottavat ruoat tulevat paikallisen pitopalvelun kautta tilan omista lihoista viimeisen päälle valmistettuna. Tutustu yhteistyökumppaneihimme tästä.

Tilamme tuotteet ovat myös Wild Food Kuusamo Lapland tuotemerkin alla ja tilamme kuuluukin Slow Food Kuusamo pöytäkuntaan, joka edistää puhtaan ja maukkaan suomalaisen lähiruoan tunnettavuutta alueella ja ympäri maailmaa. Tilamme tuotteita myydään suoraan tilalta ja valituissa paikallisissa kaupoissa ja ravintoloissa. Tilan taidetta on vaihtelevasti esillä myös paikallisissa majoituskohteissa, kahviloissa ja ravintoloissa.

 

Kulttuuriperinne

 

Tilan pitkä historia sitoo meidät vahvasti paikallemme Kuusamon Nissinvaaran Kujalaan jo vuodesta 1860. Tunnemme alueen historian ja välitämme tietoa vieraillemme tarinoissamme ja kodalta löytyvissä vanhoissa valokuvissa. Poronhoitajina tunnemme luonnollisesti alueen kulttuuriperinteet ja elämme niiden mukaan. Aitoina poroihmisinä osaamme välittä totuudenmukaista tietoa poroista ja poronhoidosta. Ikiaikaisen elinkeinomme tieto siirtyykin luonnollisesti sukupolvelta toiselle käytännön kautta.

Hyödynnämme tuotteissamme ja palveluissamme ensisijaisesti alueen omaa kulttuuriperintöä ja sitä edustavaa osaamista, tietoa ja kokemusta, aitoa alkuperää kunnioittaen. Ohjelmissamme ja markkinoinnissamme hyödynnämme perinteisen kulttuurimme lisäksi suomalaisia, paikallisia ominaispiirteitä, kuten puhdasta luontoa, metsää ja sen antimia sekä siitä kumpuavaa rauhaa ja hyvinvointia. 

Paikallisuus näkyy tuotteissamme ja materiaalivalinnoissamme. Vaalimme vahvaa käsityöperinnettä ja suosimmekin tuotteissamme sekä omassa käytössämme laadukkaita kotimaisia materiaaleja. Myymälämme tuotteet ovat omia porotuotteitamme, taidetta ja käsitöitä tai muita paikallisia laadukkaita käsityön tuotteita. Vaatteemme on valmistettu käsityönä poronnahasta Kati Juujärven taitavissa käsissä Juotaksen kylässä. KatiJuu tuotemerkin poronnahkatuotteita löytyy laajasti myös tilaltamme. Tutustu ystäväämme ja luotto-ompelijaamme tästäMyymälätilojemme joskus laajentuessa, toivomme lisäävämme valikoimaan poronlihalle sopivia lisukkeita, villejä yrttejä ja kastikkeita.

Tuemme omalla toiminnallamme paikallisen kulttuuriperinnön säilymistä ja elinvoimaisuutta muun muassa sisällyttämällä paikallista kulttuuritarjontaa tuotevalikoimaamme myymälässä ja elämystuotteissamme. Meille pääsee päiväksi tutustumaan poromiehen ja -naisen elämään tilan töissä ja muissa perinteisissä touhuissamme tai perinteiselle takkaporovaellukselle porojen luontaisille reiteille. Jaamme tietoa poroista ja toiminnastamme myös alueen oppilaitoksille ja päiväkodeille, kaupunginhallitukselle ja muille kansalaisryhmille. Poronhoidon tuominen nykyaikaan ja paikallisten ihmisten tietouteen on sydämen asiamme.

Olemme huomioineet matkailuyrityskäyttöömme rakennettujen ja suunniteltujen uusien rakennusten soveltuvuuden kulttuuriympäristöön. Kunnioitamme vanhaa ja pyrimme perinteiseen rakennustyyliin ympäristössämme tietysti suomalaista puuta suosien.

Tuemme vuosittain paikallisia kulttuuritapahtumia osallistumalla niiden toteuttamiseen tai rahallisesti. Osallistumme Kuusamossa, Rukalla ja Oulangalla järjestettäviin kesätapahtumiin sekä talven kansainvälisiin urheilutapahtumiin. Tuemme myös paikallista urheilua. Juha onkin entinen Kuusamon Pallokarhujen jalkapallojaoston puheenjohtaja, mistä kumpuaa rakkautemme jalkapalloon sekä Pölkyn naisten menestyksekkääseen lentopalloon, mitä haluamme tukea vuosittain. Jenni on paikallisen Taiteilijaseura Koillisen jäsen ja osallistuu yhteisnäyttelyihin  porotaiteellaan tavoitteenaan tukea positiivista mielikuvaa vaakunaeläimestämme.

Tarjoamme ostosaikeissa oleville asiakkaillemme mahdollisuuden tutustua paikallisiin tuotteisiin, aitoihin ja laadukkaisiin raaka-aineisiin, lahjatavaroihin, käsitöihin ja taiteeseen paikallisten tuotteiden myynnin nostamiseksi. Poronlihan ostajat saavat tilalta reseptit ja neuvot aina kaupan päälle.

Porotilamatkailuyrityksenä tarjoamme matkailijoille laadukkaita alueen ja kohteen luontaisille vetovoimatekijöille rakentuvia palveluja. Onhan poro yksi kysytyimmistä matkailun vetonauloista. Meiltä ei pääse pois pelkästään poron nähtyään. Täältä saa mukaansa annoksen tilan historiaa, aitoa poronhoidon perinnettä ja tarinoita, paikallisia herkkuja ja matkamuistoja, maailman parasta poronlihaa ja suosituksia muihin alueen kohteisiin.

Meillä on töissä alueen ominaispiirteet tuntevaa henkilökuntaa, joista useat tulevat paikallisista poroperheistä. Ulkopaikkakunniltakin tulevat henkilötkin jakavat yhteiset arvomme aitoina luontoihmisinä. Henkilökuntamme esiintyy omalla persoonallaan ja omilla tarinoillaan aidosti, kuten me kaikki muutkin.

Meille ovat kaikki tervetulleita

Kohtaamme vieraamme tasa-arvoa kunnioittaen suvaitsevaisesti kansallisuudesta ja kulttuurista, uskonnosta, seksuaalisesta suuntautumisesta, liikuntakyvystä ja aistirajoittuneisuudesta riippumatta. Meillä on vieraillut ihmisiä laidasta laitaan ja olemme iloisia siitä. Pyrimme tuottamaan elämyksiä kaikille aisteille ja kaikille ihmisille.

Ruokailumme järjestyy tilauksen yhteydessä vegaanisesti, gluteenittomasti, maidottomasti ja muut ruoka-aine allergiat huomioiden. Liikuntakyvyttömät kuljetetaan ohjelmiin moottorikelkalla tai muulla kulkuneuvolla turvallisesti. Liikuntarajoitteisuudesta toivomme tietävämme etukäteen, jotta palvelu onnistuu viivytyksittä.

 

Kehityskohteemme

 

Pyrimme jatkossa tarjoamaan matkailijoillemme myös mahdollisuuden kompensoida matkansa aiheuttama hiilijalanjälki erilaisilla vaihtoehtoisilla toimilla, jotka ovat paraikaa työn alla.

Seuraavalle kaudelle panostamme entisestään jätteiden lajitteluun sekä kierrätykseen ja vieraidemme ohjeistukseen. Pyrimme myös vähentämään ruokahävikkiä erillisillä ohjeilla sekä jakamalla lounaskeittoa päivän päätteeksi tilalta kotipakettiin.

Yrityksemme on matkalla hakemassa kestävän matkailun sertifikaattia ja olemmekin sitoutuneet tähän tavoitteeseen. Olemme sisäistäneet ja hyväksyneet Visit Finlandin valtakunnalliset kestävän matkailun periaatteet kiinteäksi osaksi toimintaamme. Tarkistamme energian käyttökohteemme ja teemme suunnitelman energiankäytön vähentämiseksi entisestään.

 

Kiitos, kun perehdyit vastuullisuuteemme matkailuyrityksenä.

Jenni ja Juha Kujala

  • Facebook Social Icon
  • White YouTube Icon
  • Instagram_App_Large_May2016_200

Kemijärventie 131, 93800 Ruka-Kuusamo    |   p. +358 405515927

©2017 by Kujalan porotila since 1860.

0

OSTOSKORI